• Август 15, 2022, 02:59:13 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Клматици за отопление и топла вода наречени термопомпи  (Прочетена 1136 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Вдиях една статия за електрическо подово отопление подкрепена с достатъчно сметки за това, че използването на електрическо отопление е на по-ниски цени, когато се всемат предвид всички фактори - разходи за инвестиция и разходи за потребление. Самите термопомпи са вид климатици, които не затоплят директно вътрешния въздух, а затоплят вода, която циркулира в изградена система за парно отопление. Най-голямото предимство на тези инверторни климатици се състои в това, че затоплят вода за обикновенни домакински и хигиенни нужди, което по-принцип съкращава с доста срока за възвръщане на инвестицията в термопомпа, защото топла вода е необходима целогодишно.

Всъщност необходим е много сериозен анализ дали използването на термопомпи и заменянето на старите инверторни климатици е рентабилно, защото това варириа в различните от държави с варирането на различните фактори, които определят инвестицията като цени на електрическия ток, цени за доставка и монтаж на термопомпа, както и спомагателните елементи като радиатори и специален бойлер, който позволява да се затопля водата в него от циргулационната вода.

В Еропа и Япония заместването на стандартното отопление и използваните климатици с термопомпи е чувствително облекчено от гледна точка на инвестиция от една страна защото Европейската комисия разглежда новите термопомпи като възобновяем източник на енергия, а както е добре известно Европа и Япония са силно загрижени за промените в околната среда вследствие на парниковите газове създавани от човека.

Именно поради това схващане много рпавителства в Европа стимулират финансово покупката на термопомпи от населението на съответна държава, като този финансов стимул понякога достига до 40% от крайните цени. Самите климатици, които освен за отопление и топла вода са с по-високи цени спрямо добре познатите домашни климатици и това утежнява инвестиционните разходи, но с държавната субсидия се намалява първоначалната инвестиция.

Всъщност както в Европа, така и на много други места по света преди да се мисли за икономично отопление почти винаги се мисли за поставяне на качествена топлоизолация и дограма, което диретно намалява нуждите от енергия за отопление. Добре известен е факта, че дори и по-евтина топлоизолация би мога да редуцира разходите за отопление с поне наполовина, а супермодерната такава дори може и да ги нулира, но това зависи и от климатичния регион в който се намира сградата.

Друг много съществен фактор при който използването на климатици затоплящи вода имат сериозно предимство пред останалите видове отопление е на какви цени реално населението потребява електрически ток. В България тези цени са едни от най-ниските в Европа с изключение на някой страни като Франция например и това се отразява за по-бавното възвръщане на инвестицията спрямо други държави, където електрическият ток струва между 15 и 20 евроцента.

Все пак а кавито и цени да е електрическия ток почти всички термопомпи използват едва 25% от енергията, която предоставят, като останалата част идва от външния въздух. Разбира се едно е да делиш 9 евроцента на 4, каквото е дневната тарифа в България, а съвсем друго е да делиш 20 евроцента, защото в  първия  случай се спестяват малко над 6 евроцента, докато във втория 15.

Реално инвестицията в климатици, които освен за отопление и охлаждане, могат да се използват и за топла вода в западните държави се възвръща за около 3 години, като се вземат предвид всички фактори, като държавна субсидия, енергията за топла вода и на какви цени се потребява електрически ток и то сравнено с използването на природен газ, който по дефиниция е най-евтиния начин за отопление и затопляне на вода.

Разбира се срока за възвръщането на инвестицията в България е чувствително по-дълъг, осново заради липсата на субсидия от държавата и заради по-ниските цени на електрическия ток спрямо други държави в Еропа.

Все пак има много случай на приложения на климатици за отопление и топла вода и то основно такива случай при които се използва много топла вода, защото за да се изплаща по-бързо инвестицията е необходимо самата термопомпа да е натоварена продължително време, а не само по-няколко часа на ден за топла вода и няколко месеца в годината за отопление.

С разтящите цени на природния газ и със запазването на цените на електрическата енергия използването на термопомпи става все по-рентабилно , но тъй-като не може да се предвиди на какви цени ще се потребяват сегашните източници на енергия в по-дългосрочен план е малко трудно да се прецени доколко по-рентабилно.

Все пак използването на климатици, които затоплят и вода са един от начините да изпълним изискването на Европа през 2020 година всички сгради да използват нула енергия от невъзобновяеми източници на енергия, но до 2020 година има много време и нищо чудно да се намерят и други технологии, включително и да се положат повече усилия за топлоизолация на сгради.