• Декември 04, 2021, 10:23:42 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Чист климатик – здраво тяло  (Прочетена 584 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Чист климатик – здраво тяло
« -: Юни 05, 2014, 03:53:57 pm »
Преди дни един от най-добрите алерголози в страната академик Богдан Петрунов даде специално интервю за една от водещите радио медии в страната, където сподели, че нередовното почитване на климатици е една от основните причини за отпадналост и умора.
 
Академик Петрунов съветва да почистваме филтрите на климатика често, защото в противен случай има голям риск да станем жертва на  „синдрома на болната сграда“ – една от съвременните болести на урбанизацията. Специалистът казва, че това е заболяване на сгради, където вентилацията става, чрез климатици, а в същото време съвременните pvc дограми ограничават притока на въздух. Това води до нуждата от изключително качествена поддръжка на климатичните системи. Ако пътят на обратната конвекция не е добре почистен, то всички алергени във филтъра започват да навлизат в нашия дом или офис и съответно ние ги вдишваме.
 
При една недобра поддръжка страдаме от от отпадналост, чувство за умора, кихавици, главоболие, сънливост, което води до неефективна трудоспособност.
 

 Филтърът на климатиците се почиства лесно
 
Филтрите на повечето модели климатици се намират отвъд предния панел, който се отваря лесно, именно за да може да бъде почистван. Хубаво е поне веднъж месечно да изваждате филтъра и да го миете. Ако климатикът Ви е инсталиран в лесно замърсима зона, го правете дори по-често. Чистенето му ще предотврати струпване на мръсотия, прах и всякакви отстатъци, които могат да блокират или попречат въздушния поток. Измиването на филтъра става с обикновени сапун и вода. Преди да върнете филтъра на мястото му, се уверете, че е добре подсушен.