• Октомври 28, 2021, 06:40:09 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Хубав климатик  (Прочетена 1239 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Хубав климатик
« -: Юни 05, 2014, 06:33:24 pm »
Добър инверторен климатик е един често задаван въпрос, но отговора е доста сложен защото малко по-добър климатик от друг винаги е с малко по-високи цени. Човек сам може да осъзнае че сам по себе си един инверторен климатик може да се различава от друг след като има климатици с цени от 500 лева и има такива от 3000 лева и колкото по-скъп е един климатик, толкова по-високи са неговите качества и възможности.
Градацията в цени обикновенно е пряко свъезана с техният параметър COP, но човек може да си зададе въпроса “Kакво означава cop при климатиците?” Всъщност това е един коефициент показващ какво количество електрическа енергия е нужна за да се извади или добави от/в стаята съответното количество енергия във вид на топли. Този коефициент малко залязва, тъй-като той показва тази информация само при точно определени външни и вътрешни температури и всяко отклонение дори и с един градус води да съществена разлика в неговата стойност, което позволи на някой производители да спекулират и да показват стойности на параметъра при стандартни условия, но всъщност този климатик да работи много по-зле от друг, който е деклариран с по-нисък COP.
Параметъра COP няма нищо общо с коефициента на полезно действие, защото той винаги е положителен и винаги е поне 300%, което би превърнал един климатик в перпетуум мобиле. Разбира се това не е вярно, защото параметъра се дава в режим на отопление и реално голяма част от енергията се взима от външният въздух. С други думи един климатик за всеки един киловат електрическа енергия взима топлина от външният въздух поне 2 киловата като това е при +7 градуса на външният въздух.
С намаляването на външните температури стойността на параметъра започва да намалява с малко и точно тук е разликата между един добър климатик и един не чак толкова добър – скоросотта на намаляване на стойността на COP и капацитета на климатика. По хубавите климатици, особенно инверторните успяват да задържат падането плавно, докато по-нехубавите почти веднага след 7 градуса рязко търпят загуба на COP и капацитет.

В общият случай качествата на всеки един климатик и неговата приложимост в конкретни условия би трябва да се обсъждат с професионалист, който има достатъчно опит в работата с климатици и заедно с него да се избере конкретен климатик при определн бюджет.