• Октомври 28, 2021, 05:48:10 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Избор на климатик за отопление  (Прочетена 780 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Избор на климатик за отопление
« -: Юни 05, 2014, 06:31:08 pm »
Възможно е да прозвучи смешно публикуваната информация за избор на климатици за отопление, тъй-като идва лято и през този сезон по-скоро се използват климатици за охлаждане, но има някой важни факти около избора на климатик. Най-важното е, че човек може да се сдобие с климатик, който през лятото да му свърши много хубава работа и да го спаси от жегата, но този климатик освен всичко останало ще е добре да е инверторен, не само защото е икономичен, но и защото се справя чувствително по-добре, когато се използва за отопление отколкото обикновенните климатици, които са с доста по-ниски цени.
Много предвидливи, хора които възнемеряват да се сдобият с климатик обмислят възможността той да се използва по-интензивно с което инвестицията в него да има максимален ефект. От друга страна други предвидливи хора се подготвят от рано за зимата, тъй-като топлите дни предоставят възможност за домашни ремонти.

Не случайно едно време, когато хората са използвали предимно дърва за отопление, предвидливо са се запасявали с дърва през пролетта, и когато дойде проблема отопление вече са подсигурени.
Именно заради това много хора се нуждаят от избор на климатик за отопление и често желаят да получат информация за различни климатици, които биха могли да удовлетворят техните изисквания.
Основната разлика между използването на климатици за охлаждане или за отопление се състои в това, че разликата между външните и вътрешните температури са по-големи през зимата, а тези разлики са правопропорционални на необходимата мощност при константна топлоизолация.

Това което искам да кажа е , че при определени условия, като дограма, топлоизолация и изложение всеки градус разлика между външната и вътрешната температура увеличава правопропорционално нуждата от топлинна мощност. И докато през лятото тази разлика рядко надхвърля 15 градуса, примерно при 20 градуса в стаята и 35 на външният въздух, то през зимата разликата е минимум 15 градуса в повечето студени дни.

Така един климатик може да бъде използван спокойно в режим на охлаждане, но в режим на отопление неговата мощност да е недостатъчна. Именно заради това при проектирането и изчисленито на мощността на климатици е добре да се вземе под внимание до какви температура мощността на желаният климатик ще е достатъчна за да се поддържа стаята топла в разумни граници и при определени разходи за електрически ток. човек не трябва да забравя когато прави своя избор на климатик за отопление, че през зимата е нормално външните температури да спаднат по-нулата и е добре климатика така да бъде пресметнат, че неговата мощност напълно да отговаря на изискванията за отопление в дадения момент.

Разбира се по-виоката мощност на един климатик, който ще се използва за отопление  предполага и по-високи цени, отколкото ако той се използва само за охлаждане, но тъй-като повечето климатици осигуряват икономично отопление, човек трябва много добре да прецени дали не е по-добре да се инвестират още по-малко пари и това да се използва за бързо възвръщане на инвестицията.
Недостатъчната мощност на даден климатик никога не е проблем в режим на охлаждане, защото човек в края на краищата може да отиде в парка или в планината, докато през зимата такива неща никой не може да си позволи и ще е необходимо да се използват други източници за отопление, което обезмисля цялата инвестиция.