• Октомври 28, 2021, 04:23:58 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Избор на климатик за отопление  (Прочетена 1100 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Избор на климатик за отопление
« -: Юни 05, 2014, 06:04:39 pm »
Избор на климатик за отопление би трябвало да се направи доста внимателно, като една важна особенност на този избор е че човек, който не познава спецификата на работа на различните климатици в различните условия рискува да сгреши при своя избор. Поемането на един такъв риск в много случай е неоправдано понеже крайния резултат може да се заключава до липса на достатъчно надеждно отопление. Поради тази причина, ако възнемерявате да използвате климатик за отопление винаги е много по-добре да намерите специалист, които да направи на място преценка за нужния ви климатик. Тази преценка се заключава до някой изчисления, но понеже унивесална формула за изчисление на климатици не съществува е добре този който извършва самата проценка професионално да се занимава с климатици.

Един много сериозен подводен камък при избор на климатик е изчислението на необходимата мощност, тъй като при използването на универсални формули или аналогии би могла да се допусне съществена грешка, която в края на краищата се заплаща по някакъв начин - или чрез допълнителни разходи за отопление или чрез обитаване на студена стая.

За съжаление не съществува универсална и проста формула с която всеки сам да си изчисли своя климатик, защото при изчислението на мощността на климатици за отопление има много фактори, които участват в загубата на топлина от стаята. Разбира се тези фактори включват вида дограма, каква топлоизолация, с какво изложение е стаята, колко са големи прозорците, дали в съседните помещения се използва отопление и т.н.

Много са променливите за изчисление на един климатик и общо взето те не са стандартни защото различните хора обитават различни жилища, използват различна дограма и различна топлоизолация. Именно заради това е много рисковано да се използва универсална формула за изчисление на климатик, която е взаимствана от други места по света, защото на тези други места по света общо взето си има строителни стандарти, които се спазват докато в България рядко има две жилища, които си приличат.

Добри съвети за избор на климатик от интернет също трудно могат да бъдат намерени, защото климатичните региони в България са много различни с различни средни температури и няма никаква гаранция за това, че ако един климатик работи добре във Варна при определни условия, то същият климатик ще работи със същия успех в други градове като Пловдив, София, Бургас или някое друго населено място в страната.

Не на последно място дори и да направите избор на вашия климатик без помоща на специалист за климатици вие си поемате собствени рискове и ако се окаже, че вашия избор е погрешен то отговорността за този избор си е изцяло ваша, но ако използвате професионалист занимаващ се с климатици, които със сигурност ще направи много по-прецизно изчисление дори и той да допусне някаква грешка, следва и да поеме отговорност за своята грешка. Разбира се за да може да претендирате за поемане на отговорност ще е добре да докажете, че сте си купили климатик по съответните препоръки, което обикновенно става с валиден финансов документ.