• Октомври 28, 2021, 05:40:33 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Изчисление на климатици по кубатура на стаята  (Прочетена 41751 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Това е един мой стар постинг за изчисление на климатици от друго място и все още мисля че е актуален. Става въпрос че често се прави голяма грешка при изчислението на необходимата мощност на климатик. Постинга е отговор на друг въпрос: Какъв климатик ми трябва след като стаята е 25 квадрата?


По важното!

Рискуваш много с това "даване" до 25 квадратни метра, защото климатиците  не са като хората и нямат нищо общо с квадратните метри.

Ще ти кажа аз как си изпатих със заблудата за квадратни метри и кубици. Преди 4 години си купихме нова къща, но поради големите измами в Топлофикация реших че ще се отоплявам с климатик а пък ще мога и да си се охлаждам през лятото Laughing

Всичко хубаво питах наляво надясно какъв климатик ми трябва и всички хора от фирми за климатици постоянно ме питаха какво е помещението - викам им малко холче 3 на 5. За тия 15 квадрата всички смятат по един и същи начин 15x2.40=36 куб.м. По това време всички фирми умножаваха кубатурата по 40 Вата, а някой по 50 за да се застраховат. Та 36x50= 1.8kW, това умножено по 3.41 за да се превърне в BTU= 6. 138 . Към тази цифра се добавя 30% за да се осигури че при -7 градуса климатика ще може да топли, т.е 7979.4 BTU

"Страхотно!" ми казвахa всички фирми можете да си купите една "девятка"- Това е някакъв жаргон, които използват за да кажат че климатика има мощност 9000 BTU.

Да ама разликата между 9000 и 12 000 беше 140 лева и си викам я да взема да си купя по-мощен все някой път ще ми се наложи да затопля стаята бързо.

Така станах горд собственик на едно хаиерче инвертор 12 000 BTU- беше много хубав климатик, даже имаше и дисплей дето мърдаха някакви чертички. Това хаиерче работи усилено и всеотдайно почти една година и взе че спря!!! Mad

Потърсих сервиза за климатици да вземат да му побаят малко та да тръгне, а те като дойдоха и ми разправят че изгорял компресора.  Питах ги защо е изгорял компресора мислейки си вече че съм си купил някакво менте и съм се набутал яко, а те ми казват че климатика се бил претоварвал системно.

Как така се претоварвал та нали е два пъти по-мощен от това което ми трябва, ама ми отказаха гаранционно обслужване, после си платих 300 долара за нов компресор и после още за труд да го сменят и всичко пак си беше наред.

Още същата вечер обаче седнах да поровя как аджеба се смята каква мощност трябва да имат климатиците и от какво зависи тази мощност, за да не се претоварват и да вземе да им гръмне компресора, който четейки по интернет е толкова надеждно нещо че по скоро ще изгние външното тяло отоколкото да даде фира компресора.

Първото нещо на което попаднах много подозрително беше Слънчев приход на топлина.

Оказа се че слънцето вкарва доста топлина. Като си купувах апартамента нарочно държах на южно изложение и докато компаса не показа 89.5 градуса ЮГ не купувах нищо. Южното изложение е много важно, аз много обичам слънчицето! И така тия три метра дето ги написах горе са директно на ЮГ и почти цялото е дограма т.е. 6.5 кв. м. стъкло през което влиза много топло.

Потърсих как се смята и се оказа че през ЮЛИ през този голям прозорец влиза 3.5 кВ всеки час когато грее слънце!!!!! newsm78

Продължавайки нататък разбрах че човек също отделя топлина и всеки човек, които не извършва нищо сериозно, примерно гледа телевизия отделя 100 Вата. - ние сме двама, т.е 200 Вата отгоре.

Телевизора също топлел малко - още 100 Вата, компютъра с монитора още 200, хладилника 100.

Отделно загуби през дограмата директно като влизане на топлина от нея. Аз съм с двоен стъклопакет и той давал 30 вата при 10 градуса разлика - това на квадрат, т.е. моя случай още 300 Вата.

Други 300 вата идват от пода, зашото съседа отдолу го няма през лятото и не работи климатик.

Горе долу такава беше сметката която показваше че моя климатик трябва в режим на охлаждане през Юли да маха от стаята 5 кВ минимум и то само ако навън е 30 градуса пи 35 градуса трябваха 6 кВ.

Отделно при тези сметки намерих в интернет как се променя мощността на климатика в зависимост от външната и вътрешната температура. Всички производители на климатици дават мощностите когато вътре температурата е 27 градуса от отвън 35.  Всяка промяна в тези параметри води до намаляване на мощността която климатика маха от стаята. Тази мощност намалява с около 10-15% ако искаш вътре да е 22 когато навън е 32 градуса.

Така вместо 9 000 BTU  се оказа че имам нужда от 21 000 BTU и горкото хаиерче му се взе душата. Лошото е че не взех писмена оферта за препоръчаната ми мощност и после се оказах аз виновен.  #2gunfire

Затова аз мисля, че е много добре да потърсиш някой сервиз за климатици, която да дойде и да поогледа какво е положението, тъй като те са видели много и много пъти са видждали какви са истинските проблеми и грешки. Не казвам че при тебе конфигурацията е същата, но може да има друг подводен камък, който ти изобщо да не отчиташ в момента, а гледам че доста пари сте подготвили да похарчите.