• Октомври 28, 2021, 05:29:28 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Как да четем етикетите за енергийна ефективност  (Прочетена 277 пъти)

Glow

  • Administrator
  • Mладши участник
  • *****
  • Публикации: 25
  • Рейтинг: +0/-0
В Европа близо 40% от енергията се използва за отопление и охлаждане на сградите. На базата на климатичните промени, човечеството е изправено пред сериозни решения свързани с опазването на околната среда и намаляване на отпечатъка върху природата. Погледнато от икономична гледна точка високата енергийна ефективност има изключително благоприятно въздействие върху намаляването на бюджета отделян за отопление и охлаждане. Ето защо бе взето решение за промяна и по-добра информираност на потребителите с обновяване на етикетите показващи нивата на енергийна ефективност върху уредите. За да позволи на потребителите да правят сравнения и да вземат решения за закупуване въз основа на еднакви критерии за обозначаване, Европа въвежда енергийни етикети. Предишният европейски етикет за енергийна ефективност за климатици, въведен през 1992 г., даде желания резултат. През 2013 г. Европа въвежда етикет за сезонна ефективност. Този нов етикет позволява на крайните потребители да направят още по-аргументиран избор, тъй като сезонната ефективност отразява ефективността на климатика през целия сезон. Новият етикет за енергийна ефективност включва множество класификации от A+++ до D, отразени в цветовите оттенъци от тъмно зелено (най-енергийно ефективен) до червен (най-малко ефективен). Информацията върху новия етикет включва не само новите коефициенти за сезонна ефективност за отопление (SCOP) и охлаждане (SEER), но също така и нивата на годишно потребление на енергия и на шум.

Важно е потребителят да осъзнае ползите за него, както и тези за природата от използването на високо енергийни електроуреди.На етикета за енергийна ефективност, който придружава всеки електрически уред, може да открием:

    Име на производителя и продукта
    Тип на продукта
    SEER сезонна ефективност при охлаждане
    Класификация на продукта в скала от А+++ като обозначение за най-висока енергийна ефективност, до D като обозначение за най-ниска енергийна ефективност.
    Проектен капацитет на охлаждане
    Стойност на новата сезонна ефективност на охлаждане
    Годишна консумация на енергия през сезона на охлаждане
    Звуково налягане на вътрешното тяло
    Звуково налягане на външното тяло
    SCOP сезонна ефективност при отопление
    Класификация на продукта в скала от А+++ като обозначение за най-висока енергийна ефективност, до D като обозначение за най-ниска енергийна ефективност.
    Проектен капацитет на отопление
    Стойност на новата сезонна ефективност на отопление
    Годишна консумация на енергия през сезона на отопление
    Също така е добавена карта, за да се вземе под внимание широкият спектър от условия. Използват се три климатични зони.

При климатиците енергийната ефективност се определя по тези показатели: