• Декември 04, 2021, 09:52:01 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Как да ремонтираме климатика си?  (Прочетена 593 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Как да ремонтираме климатика си?
« -: Юни 05, 2014, 03:57:10 pm »
Какво трябва да знаем преди да започнем?
 
По принцип стайните климатици работят почти по същия начин като системите за централна климатизация. В зависимост от размера и мощността на стайния ви климатик той може да охлажда или само стаята в която е монтиран, или цялото помещение.
 
Между изпарителя и кондензатора се намират компресор, двете ветрила, мотор и термостат. Мръсотията е най-големият враг на стайните климатици – намалява мощността и ефективността на работа – изпарителят работи некачествено, а ветрилата които издухват студения въздух се блокират от количеството прах.
 


Частите на климатика
 
Намотките (изпарител и кондензатор), компресорът и моторът на стайния климатик са запечатани компоненти, за това всеки един техен евентуален ремонт трябва да бъде извършен от професионален екип. Вие като потребители можете да извършвате сами малки поправки и периодична поддръжка.
 
Внимание: Преди да вършите каквато и да е работа по климатика си, уверете се че е ИЗКЛЮЧЕН! Също така бъдете сигурни, че кондензаторът, съхрянаващ електрическия заряд, е напълно изтощен! В противен случай рискувате да получите токов удар. Точните инструкции как да изключите изцяло климатика си ще намерите в книжката която върви с всеки модел. Ако не сте уверени, че сте се справите, оставете цялата работа на професионалист.