• Декември 04, 2021, 10:31:05 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Какво представлява ErP директива?  (Прочетена 660 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Какво представлява ErP директива?
« -: Юни 05, 2014, 04:13:44 pm »
История
 
Като продължение на Протокола от Киото (международно споразумение за контролиране на глобалното затопляне, което ангажира подписалите го държави да направят всичко необходимо за да намалят емисиите от парникови газове) Европейският съюз реши да приеме пакет от директиви, които имат една цел – да поддържат естествения природен климат и разход на енергия.
 
Накратко целите са наречени „20-20-20“ – намаляване с 20% въглеродните емисии, увеличаване с 20% енергийната ефективност на страните Европейския съюз и всичко това до 2020 година. Допълнителна цел е повишаването на енергията, която може да се регенерира, с 20%. За пръв път подобна директива бе пусната през 2005 г. Тя носеши името Energy-using Products Directive. През 2009 името беше сменено на Energy-related Product Directive – ErP (Директива за енерго-отнесени продукти). На 30 март 2012 директивата влезе в действие, а от 1 януари 2013 вече се изпълнява.
 
Време за изпълнение
 
На 1 януари 2013 първата фаза на директивата влезе в действие. Според предварителните прогнози до 30% от сегашните продукти на пазара ще отпаднат.
 
На 1 януари 2015 г ще бъде задействана и втората фаза на проекта. След нея още 20% от предлаганите в момента електроуреди ще изчезнат от пазара.
 
Това ще засили производствената верига на компаниите и очакваме нови енергоспестяващи модели, съобразени с изискванията за екодизайн.
 
Обхват
 
Директивата задава следните параметри за екодизайн на климатици:
 
Климатиците да са с охлаждаш или загравящ капацитет по-малък или равен ≤ на 12 kW
Всички видове отоплителни уреди тип „духалки“ да работят със заряд по-малък или равен ≤ на 125 W
 
Директивата не засяга уреди, които работят на различна енергия от електричество.
 
Наказания: Маркировка СЕ
 
Ако продуктите не отговарят на тези критерии, Европейският съюз ще налага прости, но солидни наказания. Няма нищо сложно – дали продуктът е сертифициран или не ще се вижда по маркировката му. Продуктите, които не отговарят на новите изисквания, няма да получават маркировка СЕ. (CE маркировката е знак за съответствие, който се поставя върху определени продукти, ориентирани за европейския пазар и която е декларация за продуктите, че са спазили европейските изисквания за безопасност.)
 
 

 
 
Специфика според географското положение
 
Природата оказва най-голямо влияние върху това как и с каква мощност работят отоплителните електроуреди. Европейският съюз е разделил картата на Европа на три типа климат: топъл, умерен и студен. Европейската директива ще засяга различно климатиците, според това в коя част на Европа работят. По този начин няма да се стигне до парадокса да не можем да се затоплим или охладим достатъчно.