• Октомври 28, 2021, 04:30:24 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Климатик - принцип на затоплане  (Прочетена 1057 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Климатик - принцип на затоплане
« -: Юни 05, 2014, 06:55:36 pm »
Основният принцип на работа на климатици се подчинява на законите на термодинамиката. Това е един фундаментални физични закони използвани в много области. Например същите закони се използва и от автомобилният двигател, въпреки че в един климатик процесите са по различни.

Първия закона на термодинамиката описва поведението на флуидите при промяна на обема, налягането и температурата и не е толкова сложен обикновенно се изучава в гимназията. Първият закон дори описва формула с която трите величини са свързани помежду си и промяната на едната води до промяна на осталалите две.

Вторият закон на термодинамиката общо взето казва че топлината може да тече от по-топлото място към по студеното.

Базирайки се на вторият закон на термодинамиката през 1824 година френският физик и военен инженер Никола Карно (Nicolas Léonard Sadi Carnot) разработва теоретичен модел на топлинна машина, който  е наречен цикъл на Карно. По късно тази машина е описана математически, като дори и днес се смята че най-ефективната топлинна машина се базира върху цикъка на Карно.

Цъкъла се състои в два изотермални и два адиабатни процеса редуващи се един след друг. Изотермалният процес описва промяната на налягането на газ (в закона се говори за идеален газ) при постоянна температура и промяна на обема - както казахме трите величини са свързани.

Адиабатният процес е такъв про който в системата не се добавя нито се губи топлина, а единствената промяна на вътрешната енергия на газа е следствие от извършена работа върху него. Под работа се разбира физичното значение на думата.

Това е опростено описние на цикъла на Карно и неговото използване в климатици е следното: условно можем да приемем че всичко започва от компресора ( неотменима част от всеки климатик) и първоначално компресора  засмуква фреонови пари и ги компресира,  което е адиабатен процес ( в идеалният случай). Компресираният фреон постъпва във вътрешното тяло като в същото време отдава енергия във вид на топлина на вътрешните алуминиеви ламели. Това процес на  кондензиране на фреона и намалява обема му, като допълнително повишава неговото налягане. След това фреона се разширяват изотермално преминавайки през един капилярен възел, а в по-модерните климатици има електронен клапан, които регулира дебита на фреона във всеки един момент. Този процес е адиабатен След това фреона постъпва във външното тяло където започва процес на изпарение и съответно отнемане на топлина от околната среда изотермално. Изпарените пари отново постъпват в компресора и цикъла се затваря.

Това описание е валидно за режим на отопление. Повечето климатици имат специален четрипътен вентил, който се грижи за обръщане на посоката на движение на фреона и размяна на мястото за изпарение и кондензиране.

s7efani

  • Новак
  • *
  • Публикации: 4
  • Рейтинг: +0/-0
    • Жената
Re: Климатик - принцип на затоплане
« Отговор #1 -: Юли 28, 2016, 10:25:29 am »
Добре де, може един прекалено шантав въпрос, ама това доказано ли е?  :oops
Мястото на Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход е в леглото......гола