• Октомври 28, 2021, 05:59:17 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Многозонални климатици  (Прочетена 752 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Многозонални климатици
« -: Юни 05, 2014, 06:41:23 pm »
Многозоналните климатици са големи климатични инсталации, чиято мощност може да бъде конфигурирана за всеки отделен случай благодарение на модулнността на системата. Тази модулност дори позволява разширения дори и през експлотационният срок.

Името многозонални климатици идва от възможността за едновременно климатизиране на десетки и дори стотици отделни зони, които могат да бъдат отделни стаи в една сграда или отделни точки в по-голяма зала. Това е възрхова технология в областта на климатичната техника, която позволява много големи спестявания на енергия, лесно управление и вграждане в системи за управление на сгради и малки експлотационни разходи.

Причините за появата на този вид климатици се състоят в динамиката на изменението на топлинните мощностти в една голяма сграда, с стотици офиси например. Топлинните товари в една такава сграда освен че са огромно имат и основната черта да се променят непрекъснато както в рамките на деня, така и през цялата година в зависимост от много на брой фактори.

Един от факторите е изложението на сграда и сособбенно на сгради със стъклени фасади, където приходите на топлина от слънцето се различава в всеки един момент. Допълнително в една офис сграда има доста голямо количество електронно оборудване, което най-често е солиден източник на топлина, но количеството топлина също се изменя в зависимост от използването на това оборудване.

Една голяма сграда има доста хаотични потребности от отопление и охлаждане и затова е много важно климатичната инсталация да има възможност бързо и автоматично да се пренастрои към всяко едно изменение.

Различните производители на климатици имат различни търговски наименования на този клас климатична техника, като при DAIKIN те носят името VRV, при LG MultiV, като по-разпространеното наименование е VRF.

VRF системите се наричат по-този начин, защото променят динамично количеството фреон, което преминава през система за да осигурят бърза и адекватна реакция на текущите нужди от отопление и охлаждане на всяко едно отделно помещение. Всъщност съкращението VRF идва от английски език-Variable Refrigerant Flow.

Непрекъснатият контрол за поддържане на температурата в стаята е много важен, както от гледна точка на конфорт, така и от гледна точка на енергийна ефективност, защото резките промени в температурата не влияят добре върху усещането за комфрот при човека. Енергийната ефективност в случая също е много важна, защото разходите за електричество в една голяма климатична инсталация са доста сериозни и всеки процент енергоспестяване означава доста солидни суми.  Самото енергоспестяване се получава от избягването на ненужно повишаване на температурите в стаите.

Донякъде добрият контрол върху температурата изглежда доста подобен, на добре познатите инверторни климатици за домашна употреба, но нещата става доста сложни, когато в система работят стотици вътрешни тела. В интерс на истината климатици VRF също използват инверторни компресори и всички останали технологии познати в споменатите климатици, за да по-бързи реакции в натоварването на системата, но сама по-себе си инверторната технология не е достатъчна в една голяма сграда.