• Октомври 28, 2021, 06:17:47 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Определяне на мощност за отопление и охлаждане  (Прочетена 936 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Избора на конкретен климатик с необходимата мощност е една много трудна задача и обикновенно без добре обучен човек занимаващ се професионално с климатици би било чиста случайност, ако неговият капацитет отговаря на нуждите.

Основният проблем при изчислението на климатици идва от факта, че има множество променливи, които участват в уравнението и груби грешки биха могли да доведат до покупката на климатик, който изобщо не е подходящ за даденото помещение. Естествено това би означавало чиста загуба на пари, защото инвестирането в нов начин за отопление по никакъв начин не могат да оправдае вложените средства.

Цялаото уравнение, което се използва за изчисление на климатици е достатъчно сложно, тъй-като има много фактори определящи какви са нуждите за отопление и охлаждане. Част от тези фактори са какви за загубите на топлина от дограма, от външни  и вътешни стени, под, таван и какви са приходите от слънцето през прозорците.

Допълнително има и други приходи на топлина, когато се изчисляват климатици за охлаждане, като електронно или домакинско оборудване във вид на телевизор, компютър и всички други уреди, които са източник на топлина.

Много са факторите за определяне на мощността на климатици използвани за отопление или охлаждане, и дори един от факторите е дали ще се използват само за охлаждане или се предвижда те да се използват и за отопление. Но каквито и да са факторите единствената гаранция за недопускане на грешка е използването на специлист в областта на климатичната техника, който е добре запознат както с конкретните климатици, които се предлагат в момента на пазара, така и с локалните климатични условия, тъй-като и те самите участват в изчислението.