• Октомври 28, 2021, 04:31:23 pm
• Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгубил си активационния е-мейл?
Клима форум
Новини: Експертна консултация за покупка и монтаж на климатик - Нямате права за да видите линковете. Регистрация или Вход

Автор Тема: Параметъра COP на климатици  (Прочетена 961 пъти)

Конвект

  • Старши участник
  • ****
  • Публикации: 267
  • Рейтинг: +0/-0
Параметъра COP на климатици
« -: Юни 05, 2014, 06:42:05 pm »
С навлизането на новият закон за енергийната ефективност първото съществено нещо което се променя за съвременните климатици е начина по който се измерва тяхната енергийна ефективност, а именно парамътъра COP.
Параметъра COP, показваше какво количество електрическа енергия е необходима , за да може един климатик да вкара съответното количество топлина в стаята. Параметъра е валиден за режим на отопление, като за режим на охлаждане имаше друг съществен параметър.
За съжаление този параметър не отразяваше много добре качествата на даден климатик в по-дълъг срок на работа, тъй-като обикновенно той отразяваше характеристиките при точно определени условия на външната и вътрешната температура, които в реални условия много рядко се наблюдаваха.
Всеки един климатик е уникален в своята работа в зависимост от конкретните климатични условия на региона в който работи. Затова в новия закон се поставят малко по-високи изисквания към производители да декларират характеристиките на техните климатици с нов параметър, които показва реалното потребление на енергия, спрямо отдадената мощност на годишна база, което е един по-дълъг срок и по-точно може да се прецени енергийната ефективност.
С въвеждането на новият параметър има много по-сериозни изисквания на съвременните климатици и ето защо MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY, потърси по-добри начини за проектиране, производство и употреба на нейните модели.
Реално новите изисквания поставят условие за поне 15% по-добра на енергийна ефективност към всеки един климатик предлаган в страните търсещи решение на проблема с глобалното затопляне. Различните производители на климатици правеха своите продукти в насока за подобряване на качеството на вътрешният въздух през последните години, но условията налагат освен повече качество на въздуха и повече енергоспестяване.